18.4.09

Ini cerita panjang

Tetibe aku rasa aku mahu flashback kembali
apa yang telah aku lakukan
sewaktu kali pertama menyediakan resume
untuk mencari pekerjaan.

yelah
kerja key-in data yang sebelum ni tak de
suruh aku submit resume.
kerja pun tak sampai sebulan.

time cuti panjang after aku habis
pengajian diploma kt UTM Kuala Lumpur
aku lepak agak lama la kat rumah
sebulan, dua, tiga bulan
konon-konon jadi anak yg baik
tolong kemas rumah,
menanam segala jenis orkid di halaman rumah
(aku tulis benda yg baik je kan..haha)

time tu tgh musim malas mengawan aku.

jeng jeng jeng

then sampai la one day dimana otak aku
semakin matang memikirkan masa depan
untuk bekerja sementara menunggu untuk
menyambung ijazah di Uniten.

aku mula menyiapkan resume untuk mengapply
mencari kerja untuk 3 bulan sahaja
sbb aku akan mula kelas pada 1 Disember 08.

nak dipendekkan cerita,
aku ditawarkan utk diinterview untuk position-position berikut :

1. It Technician (Kilang dekat dgn Plaza Angsana)
2. Technical support (Telekom, kl)
3. Assistant enggineer (Waste Water company)
4. Technician computer (Kedai Komputer)
5. Line leader (Kilang kt area Senai)
6. yg lain aku tak ingat dah sebab tak pergi interbiunya

aku tahu aku nak kerja 3 bulan je..
so aku tak sampai la hati ni nak menipu
mereka-mereka yang menginterbiu aku
coz gila pe nak amek orang kerja technician
untuk kurang 3 bulan je..?

buat perabih duit company je
coz ada training periodnya beratusan harganya
walaupun untuk sehari. Kalau untuk 2 minggu, berapa dah?

kesian la mereka kalau dah berabis duit
untuk mentraining aku ni
then aku dengan secara tiba-tiba hilangkan diri
macam kene kejar dengan along.

tapi aku bukan nak cerita pasal kerja yang aku dapat..
aku cuma nak korang tahu dan sedar apakah benda yang patut
korang letak kat dalam resume & ape yang tak patut.

biodata diri & kelulusan tu semua aku tak yah bagitau pun
confirm2 korang da tau memang kena letak.

tapi ini adalah bab terpenting untuk resume :
iaitu meletakkan gambar korang yang paling smart.

dan waktu tu aku masih lagi jahil tentang kepentingan ini
aku pun meletakkan la gambar berikut untuk resume-resume aku..


Picture 1


Picture 2


dan berikut adalah komen dari encik-encik penginterbiu :

utk position it technician:
"Encik Anuar, ini picture untuk main myspace kan??
Manyak hensem."

utk position assistant enggineer :
"Hm..resume awak ok..yang concernkan saya tentang resume awak
ni adalah gambar yang awak letak ni. Awak ambil sendiri ke?"

utk position line leader :
"Anuar, could you please bring to me your latest photo later
in pasport size and you have to make sure that photo will be
snap at Kodak Shop and it taken by their photographer..ok?"

.........

apa, tak smart ke gambar-gambar tu??
wakaka.

so the next resume untuk aku hantar bagi position
technician computer, aku meletakkan picture tersebut...
dan aku jugak memberikan foto yang sama kepada orang
yang menjaga kaunter sewaktu sesi pendaftaran di Uniten...


Picture 3


dan berikut adalah komen dari penerimanya :

"Hm..Ini picture carik makan ke bro..?"

...............................................
bliss said aku tak dapat nak menutup mulut orang kecuali dengan tangan.

6 comments:

nesca said...

kasi passport salah kasi myspace salah hahaha.. camne tuh kekeke

Anuar Sha'ri said...

ntah la
wakakaka

pije said...

ahahhaa.
i pon buh gamba mespes kat jobstreet.
kiki
;p

Naz Nadhira said...

haha i wat asgnment resume artu pon ltk pic amek sndiri gak.
ekekeke ;pp

Anuar Sha'ri said...

isk isk isk ;p

Sha said...

haha..

guwds r nua neyh